“Gone Girl” Crêpes met beurre noisette

Crepes van schuin met kom bessen erbij

In de afgelopen jaren brachten boeken me vaak van de bank naar de keuken. De chocoladetaart uit Roald Dahl’s Matilda, de appeltaart uit Jack Kerouac’s On the road en de blintzes uit de verhalen van Isaac Bashevis Singer: ik las erover en werd nieuwsgierig naar de smaak. Sinds ik bezig ben met dit blog, overkomt het me steeds vaker andersom. Mensen wijzen me op gerechten uit de literatuur, die me benieuwd maken naar de bijbehorende roman. Zo verzeil ik van de bank in de keuken, en vaak ook weer terug.

Sinds ik Books & Bourbon begon, krijg ik zo niet alleen literaire tips, maar ook de vraag hoe ik op het idee kwam hierover te bloggen. Laat ik vooropstellen dat ik niet de enige ben. Zo startte Kate Young in Engeland het fictieve The Little Library Cafe. Amina Elahi richtte PAPER/PLATES op, ‘a blog for eaters and readers’. En in New York begon een slager in 2010 een literair foodblog: Cara Nicoletti.

Nicoletti, werkzaam in een slagerij in Brooklyn en voormalig banketbakker, begon in 2010 te schrijven voor haar blog, Yummy Books. Ik was niet de enige die genoot van haar schrijfstijl, want een paar jaar later werd haar een boekcontract aangeboden. Toen in de zomer van 2015 Nicoletti’s boek Voracious, a Hungry Reader Cooks Her Way Through Great Books uitkwam, wist ik niet hoe snel ik het moest bestellen. Om het vervolgens te verslinden.

Boek voorkant

Voracious is een verzameling van vijftig essays. Elk stuk beschrijft een roman of verhaal en een bijbehorend recept, alsmede Nicoletti’s gedachten bij of herinneringen aan het lezen van het boek. Eén van de essays in Voracious gaat over het boek Gone Girl, van Gillian Flynn. Nicoletti zegt over de aanschaf van het boek:

“The next forty-eight hours of my life completely disappeared.
Gone Girl is an easy read only in that it is absolutely impossible to put down. Beyond that, there is nothing easy about this book. Gillian Flynn creates a cast of characters as hard to like as they are to trust. They lie to each other and they lie to us, they pull us to their side only to fill us with disgust a few sentences later – it is a truly exhausting experience.”

Dit essay las ik op de eerste dag van een vakantieweek, een week waarvan ik nog niet zeker wist wat ik ermee aan moest. Toeval wou dat een goede vriendin mij Gone Girl maanden eerder cadeau gedaan had en het al die tijd ongelezen op mijn nachtkastje lag. Die eerste vakantiedag begon ik, en Nicoletti had gelijk: neerleggen was moeilijk. Ik las in rumoerige café’s, tijdens mijn ontbijt, ik stal een paar leesminuten in de bus of lag er uren mee in bad.

Boek binnenkant

Eén van de hoofdpersonen van Gone Girl is Nick Dunne, een werkloze journalist die New York verlaten heeft om in zijn geboortestad een bar te runnen en voor zijn ouders te zorgen. Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, verdwijnt zijn vrouw, Amy Dunne, plots. Amy’s gevonden dagboek, credit card statements, Amy’s vrienden: alles wijst erop dat Nick zijn vrouw vermoord heeft. Nick ontkent. Wat volgt zijn fictieve weken waarin je als lezer niet meer weet wie je moet verdenken en wie je kan vertrouwen. Terwijl je meegesleurd wordt in een afbrokkelend huwelijk, raak je radeloos. Wat is hier gebeurd?

Na een paar dagen, waarin ik de zure smaak van een verbitterd huwelijk had geproefd en waarin ik twee mensen leerde kennen die niet zonder, maar zeker ook niet met elkaar konden zijn, drukte ik mijn eigen lief dicht tegen me aan. En bakte ik crêpes, net als Amy Dunne op de ochtend van haar verdwijning. Net als Cara Nicoletti, in haar boek Voracious.

Ze smaakten zoeter dan ooit.

Recept crêpes met gebruinde boter
naar ‘Voracious. A Hungry Reader Cooks Her Way Through Great Books’, Cara Nicoletti (eigen vertaling)

Ingrediënten:

 • 2 grote eieren, licht geklopt
 • 1/2 kop volle melk
 • 2 eetlepels honing
 • 1/2 kop bloem
 • 1/8 theelepel zout
 • 2 eetlepels gebruinde, ongezouten boter (beurre noisette)
 • boter om in te bakken
 1. Mix de eieren, melk en honing in een kom met een elektrische mixer.
 2. Voeg, terwijl de mixer aanstaat, de bloem, zout en gebruinde boter toe.
 3. Dek de kom af en zet hem een uur in de koelkast.
 4. Als het beslag afgekoeld is, verhit dan een koeken- of crêpe-pan (met anti-aanbaklaag) op middelhoog vuur.
 5. Voeg een beetje boter toe (ook als je een pan met anti-aanbaklaag gebruikt) en schep 1/4 kop beslag in het midden van de pan, draai hem rond zodat je het beslag de hele pan bestrijkt.
 6. Bak totdat het beslag niet meer vloeibaar is en de randjes goudbruin zijn, 1,5 tot 2 minuten.
 7. Draai de crêpe voorzichtig om en bak hem nog 30 seconden.
 8. Herhaal met het overgebleven beslag.

Serveer de crêpes warm, met ricotta, of fruit en ahornsiroop, of boter, suiker en citroenschil.

Gerelateerde berichten

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *